Grönska

Ta vare på dine nye vinduer

PVC-vinduer er mye lettere å opprettholde og krever aldri ett malingstrøk, i motsetning til tre-vinduer. Regelmessig kvalitetskontroll sørger for at materialet beholder sine tilgitte egenskaper etter mange år.

SÅNN RENGJØRES PVC-VINDU

Bruk myk klut og vamt vann med oppvaskmiddel.

For å rengjøre PVC-vinduer kan 

du til og med anvende antistatisk rengjøringsmiddel. Ettersom PVC er ett material som har en tendens for å holde på statisk spenning.

Vansklige merker: Velg rett tilbehør for rengjøring, de burde tilpasses type merker/møkk. Rester av tørket malingsfarge, etter fasade eller  veggmaling kan tas bort forsiktig med en plast-skrape, også på  vanskelige midler som fett o.l. med en klut godt blandet med såpe. 

UNNGÅ SKADE PÅ MATERIALET

Bruk av feil eller for sterkt vaskemid-del kan føre til at utseendet endres. Det kan forårsake forekomst av mikroporer som skitt kan samle seg i.

Unngå rengjøringsmiddel som inne-holder pussemiddel, løsningsmiddler og syrer (f.eks. rengjøringspulver eller aceton). De kan skade både material-ets struktur og pakningene.

Pass på å aldri skrape PVC-karmen, unngå rengjøring med  skuresvamp/kost og stålull.

RENGJØR GLASSET PÅ BEST MÅTE

Om glasset er vedlig skittent bør du vaske det i to omganger. 

I første steg forvaskes glasset med vann med såpe og en myk svamp. Ta bort overflødig vann med en gummiskrape. 

I det andre steget brukes glass-rengjørings spray for å gi glans til glasset. Den kan også gjøres for å fremskynde tørkingen, eller eventuelt redusere hvor mye vann som henger seg direkte på glasset. Tørk av glasset med en myk klut etter å ha sprayet.

Unngå å bruke avispapir eller lig-nende når du vasker vinduer da de kan lage riper i glasset. Bruk alltid myke kluter eller svamper (av f.eks. bomulleller mikrofiber) for å  rengjøre PVC-vinduer.

UNDERHÅLL OCH VÅRDA

Vedlikehold av PVC-vinduer bør gjennomføres minst en gang i året.

Kontroller forsiktig pakninger, profi-ler og alle komponenter som er av metall. 

Pakningen funker bare om den er hel. Slitasje fra vann og temperatur-forandringer kan forårsake sprek-ker. For å forhindre sprekkdannelse, bør pakninger smøres med f.eks. olivenolje.

Smør utvendige metallkompo-nenter, hengsler og skruer. Dette minsker bruksslitasje fra åpning og stenging. (noen produsenter med-sender beskrivelse av hvilke deler du må smøre mtp garantien). 

Du bør også kontrollere at fester, dørhåndtak, hengsler og lignende ikke er løse. Disse strammes ved behov.

Kondens

Kondens på vinduer kan forekomme invendig, mellomg glasset og utvendig. Det finnes flere årsaker for kondens, men i grunn handler det om att høy luftfuktighet kommer i kontakt med kald luft. Ettersom fysikkens lover regjerer, så finnes det ingen direkte universalløsning på dette, men den beste løsningen er god venti-lasjon og godt isolerte vinduer. 

Gamle vinduer får til tider, spesielt gjennom vinter- halvåret, kondens på det indre glasset. Det er fordi glasset isolerer dårlig og at det innerste glasset derfor er kaldere enn luften i rommet. Kondens forekommer blant annet når varm og fuktig inneluft treffer kald glass. Andre årsaker kan være dårlig ventilasjon, høy luftfuktighet eller om gardiner hindrer luftsirkulasjonen i rommet, eksempelvis fra varmeovn like under vinduet.

Vinduer er konstruert for å tåle regn og fukt på utsiden, men ikke for å motstå langvarig eksponering for fukt innvendig. Om invendig kondens forekommer over lang tid, kan vinduet ta skade. Beste løsning? Bytte til godt isolerte og energieffektive vinduer.

Kondens mellom glassene krever ventilasjon

Om kondens oppstår på ett vindu med 2+1 konstruks-jon, betyr dette at varm innvendig luft lekker ut mellom glasslagene og kondenserer på innsiden av det yttre glasset. Energivinduer er veldig følsomme for dette ettersom ytterglasset er veldig kaldt. Løsningen er å justere ventilasjonen for å skape ett mildt undertrykk inne, så varm luft ikke kan trykkes ut. Ettersom varme stiger er dette ett vanligere problem på vinduer i høy-den fremfor bakkenivå. 

Vinduet i seg selv skal være riktig montert sånn at det ikke er noen glipper mellom konstruksjonen og karmen, og alle låsemekanismer i vinduet fungerer som de skal. Tenk at en rullgardin slipper gjennom lite varmluft dersom det er ett overtrykk.

Om mellomlagskondens oppstår i isoler-vinduer, så betyr det at fukt har trengt inn gjennom forseilingen. Når punkterte ruter skal byttes så burde de byttes med mer energieffektive vinduer. Vær nøye med å holde utvendige ventilasjonsåpninger på karmen fri for is og snø og møkk, for å ikke forhindre luftsirkluasjonen imellom lagene.

UNNGÅ SKADE PÅ MATERIALET

Energieffektive vinduer hindrer at varmen i romet stråler ut, som gjør at det yttre glasset blir betydelig kaldere enn for ett mindre energi-effektivt vindu. Det kan under visse forutset-ninger gi effekter under vår og høst når det er kaldt og stjer-neklart ettersom det yttre glasset da mister varme gjennom utstråling mot natt-himmelen. Når yttertemperaturen på det yttre glasset er lavere enn luften ute, og under duggpunktet, samt luftfuktigheten er høy, dannes kondens utvendig på det kalde glasset. Skulle temperaturen på glasets yttre synke under fryepunktet så kan det dannes iskrystaller på ruten.

Utvendig kondens er ikke skadelig, det er enkelt og greit ett bevis på vinduets gode isolasjonsevne. Kondensen forsvin-ner utpå morgenkvisten når temperaturen stiger og solen titter frem og avgir varme.

Sveriges Tekniske forskningsinstitutt (RISE) har utført en undersøkelse på utvendig kondens på energieffektive vinduer basert på klima-data fra Stockholm. Resultatet viser att fenomenet oftest forekommer i perioden August-Oktober, men kan iblant oppstå noen kortere perioder på våren.

For å laste ned informasjonsbrevet, trykk på knappen nedenfor: